Trzeci Dzień Świąt i wytrawne muffiny

Znacie koncepcję 'Trzeciego Dnia Świąt'? U nas bywa i po Wielkanocy i po Bożym Narodzeniu. Wymyślili go moi rodzice i ich znajomi. Tacy, którym dwa dni świętowania było za mało :-) Albo i nie dawali rady ogarnąć wszystkiego kilometrowo...

Ideą tego święta jest przede wszystkim 1. dać szansę świętować gospodyni domu i 2. spotkać się nie tylko z najbliższą rodziną 'z krwi i kości', ale i z tymi, którzy przez lata stali się rodziną, mimo że nie są ze sobą spokrewnieni. Tego dnia nie ma gotowania. Nie ma też specjalnego nakrywania stołu. Jest za to odgrzewanie resztek z lodówki i ogólna samoobsługa (od przygotowania jedzenia po sprzątanie). Wszystko po to, aby pani domu chociaż ten jeden dzień mogła odpocząć. Tego dnia spotykaliśmy się zawsze z przyszywanymi ciociami i wujkami, często najbliższymi nam osobami. W normalne dni świąteczne takie spotkania nie były możliwe ze względu chociażby na zobowiązania rodzinne.

Będąc dzieckiem myślałam, że jest to prawdziwe święto. Potem, kiedy już 'zostałam uświadomiona', że większość i tak go obchodzi. Dopiero jak wyjechałam do pracy do Warszawy, okazało się, że jest to nasz rodzinny wynalazek. Ale powiedźcie sami, czyż nie fajny i zarazem praktyczny?




Dzisiaj postanowiłam jednak delikatnie złamać I zasadę. Tak rzadko mamy gości, że gotowanie i dekorowanie stołu staje się wręcz radością. Było coś z resztek, ale w formie szybkiego i nowego dania. Zrobiłam wspaniałe wytrawne muffiny w dwóch wersjach. Jedna z szynką, a druga z serem i suszonymi pomidorami. Gdyby nie dodatki można by je było nazwać 'wytrawnymi  muffinami wegańskimi'. Ciasto bazowe w każdym razie takie jest. Są idealne na przystawkę, na ciepło i na zimno.

WYTRAWNE MUFFINY Z DODATKAMI

POTRZEBUJESZ na jedną porcję:
250g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczającej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju np. rzepakowego
200ml mleka roślinnego
pieprz, szczypta soli
dodatki - wszystko, na co macie ochotę - u nas była szynka gotowana, parmeńska, suszone pomidory ser żółty (może być parmezan) i oregano - wszystkiego około jedna szklanka na porcję ciasta

JAK ZROBIĆ:
  1. nagrzej piekarnik do 180 stopni C
  2. w dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, soda oczyszczająca, proszek do pieczenia, sól, pieprz i inne przyprawy)
  3. stopniowo dodaj olej i mleko, energicznie mieszaj
  4. na końcu wsyp wszystkie dodatki i dokładnie wymieszaj całość
  5. napełniaj foremki do muffin do 2/3 ich wysokości
  6. piecz około 30-40 minut, aż ciasto nie będzie się kleiło do patyczków
 muffiny z szynkąmuffiny z serem i suszonymi pomodorami

Komentarze

Popularne posty